Loading icon

Hoe met een beperkt budget naar Bosnië en Herzegovina te reizen

Ondanks de littekens van de oorlog is Bosnië een veilig en levendig land. Er zijn genoeg dingen te doen in de hoofdstad en op het platteland.

Als u profiteert van lokale voedselkortingen, kunt u besparen op dinerkosten. Traditionele eettentjes bieden bijvoorbeeld vaak een kleine en grote portie cevapi (vleesvingers) aan. Wie kleinere porties eet, betaalt minder.

1. Blijf in Sarajevo

De hoofdstad Sarajevo is een fantastische plek om te verkennen. Het is gemakkelijk om door de stad te lopen en er zijn gratis wandeltochten onder leiding van de lokale bevolking die een geweldige manier zijn om meer te weten te komen over de oorlogsgeschiedenis van Sarajevo.

Veel mensen maken zich zorgen over reizen naar Bosnië en Herzegovina, maar voor reizigers is het volkomen veilig. Het land heeft een prachtige natuur die populair is bij bergwandelaars en de mensen zijn vriendelijk en gastvrij. Het is ook heel betaalbaar om naar Bosnië en Herzegovina te reizen, aangezien het een van de goedkoopste landen in Europa is.

Als u een reis naar Bosnië en Herzegovina plant, is het aan te raden om uw vluchten van tevoren te boeken om de beste deal voor vliegtickets te krijgen. Het is ook een goed idee om een retourticket te kopen, omdat dit je tot 60 procent kan besparen op je vlucht.

Een andere geweldige manier om geld te besparen, is door in lokale restaurants te eten en toeristenvallen te vermijden. Zo vind je bijvoorbeeld heerlijke Bosnische gerechten voor een fractie van de prijs bij lokale cafés en restaurants. Zo kost een kop koffie slechts 1 euro en een pint bier ongeveer 2 euro. U kunt ook besparen door voedsel te kopen op straatgroentemarkten, waar u goedkope producten en vlees kunt vinden, zoals runderpastrami.

2. Huur een auto

Bosnië en Herzegovina is geen goedkope bestemming, maar ook niet overdreven duur. Voor budgetreizigers is een huurauto de beste manier om zich te verplaatsen. Hiermee kunt u in uw eigen tempo reizen en alle hoogtepunten van het land bezoeken. U kunt bijvoorbeeld een auto huren op Sarajevo Airport vanaf 18 euro per dag, in Tuzla Airport - vanaf 17 euro per dag .

Als het op eten aankomt, heeft het land een aantal geweldige opties voor budgeteters. Je zult merken dat veel traditionele slowfoodketens zowel kleine als grote porties van hun gerechten aanbieden. Als u bijvoorbeeld een kleine portie cevapi bestelt, krijgt u meestal vijf vleesvingers en de grote portie tien. Evenzo rekenen Bosnische taartmakers vaak op basis van gewicht, zodat u precies weet hoeveel u krijgt.

Het is belangrijk om te onthouden dat het land nog steeds wordt ontgonnen, dus blijf op de gemarkeerde paden en wegen als je naar afgelegen gebieden reist. Zorg er ook voor dat u alle lokale wetten naleeft, aangezien er soms ernstige gevolgen zijn voor drugsbezit en andere ernstige overtredingen. De beste manier om problemen te voorkomen, is door uw reisdocumenten altijd bij de hand te hebben en altijd voldoende contant geld bij u te hebben. Dit helpt u om problemen te voorkomen en uw reis zo stressvrij mogelijk te houden.

3. Liften

Liften is erg leuk, goedkoop avontuur en een geweldige manier om de lokale bevolking te ontmoeten. Het leert je ook twee belangrijke mannelijke waarden: hoe je problemen zelf kunt oplossen en hoe je daarbij zelfverzekerd kunt zijn.

De beste plaats om te liften is op een hoofdweg buiten de stad. Zoek naar een rotonde, stoplichten of verkeersdrempels waar auto's moeten afremmen. Kies een plek die gemakkelijk te zien is (er zullen geen auto's voor je stoppen als ze met 80 mph voorbijrijden). Probeer niet te dicht bij de snelweg te staan, want dat is gevaarlijk en vervelend voor automobilisten.

Als je meer afgelegen delen van Bosnië wilt bezoeken, overweeg dan om een auto te huren. Het bussysteem in het land is niet gezellig, snel of betrouwbaar en het kan moeilijk zijn om je buiten de grote steden te verplaatsen.

Kraanwater is veilig om te drinken in Bosnië en Herzegovina, maar flessenwater is ook vrij goedkoop. U kunt nog meer geld besparen door uw benodigdheden te kopen op de straatgroentemarkten, waar u een breed scala aan groenten en fruit vindt, evenals kwark, zure room en melk die veel goedkoper zijn dan in supermarkten of delicatessenwinkels.

p>

4. Eet lokaal

Als een van de goedkoopste landen van Europa is het gemakkelijk om met een beperkt budget naar Bosnië en Herzegovina te reizen. Een kopje koffie kost al vanaf 1 euro en een grote pint bier kost op de meeste plaatsen slechts 2,5 euro. De prijzen zijn nog lager als je naar lokale restaurants en cafetaria's gaat.

Kijk bij het bestellen van een burek in een restaurant naar een menukaart met 'buregdzinica' (burek-winkel). Locals weten dat de beste pita wordt gemaakt door winkels die gespecialiseerd zijn in dit gerecht. De winkeliers zullen de pita voor je neus maken en vullen met wat je maar wilt. De meest populaire opties zijn vlees of kaas, maar je kunt het ook proberen gevuld met groenten en een verscheidenheid aan zoete toppings.

Gevulde groenten zijn een specialiteit van Bosnië en Herzegovina en zijn in veel gerechten terug te vinden, zoals dolma, sarma of punjena paprika, dat bestaat uit gevulde paprika's. Ze zijn heerlijk en worden vaak vergezeld van rijst of zure room. Het proberen van deze traditionele gerechten is een uitstekende manier om de ware smaak van het land te proeven en meer te weten te komen over zijn geschiedenis.

5. Verblijf in een hostel

Ondanks zijn recente geschiedenis is Bosnië en Herzegovina een veilige en gastvrije bestemming voor reizigers. De littekens van de oorlog zijn overal zichtbaar, maar het is een ongelooflijk divers land met prachtige bergen en rivieren, heerlijk eten en een fascinerende cultuur.

De beste manier om geld te besparen op accommodaties is door in een hostel te verblijven, vooral in het laagseizoen. Hostels zijn een geweldige plek om andere reizigers te ontmoeten en te ontdekken wat er in de omgeving te zien is. Ze bieden ook een verscheidenheid aan budgetopties, zoals slaapzalen en privékamers.

Als je op zoek bent naar een goedkope manier om verbonden te blijven terwijl je in Bosnië en Herzegovina bent, kun je het beste een prepaid simkaart gebruiken. U kunt een BH Telecom-kaart kopen bij de meeste kiosken in het hele land en deze laden met gegevens wanneer u deze nodig heeft. Het is ook mogelijk om voor vertrek op de luchthaven een simkaart te kopen.

In de steden kun je op lokale straatgroentemarkten winkelen voor een verscheidenheid aan verse groenten en fruit voor een fractie van wat je zou betalen in supermarkten of delicatessenwinkels. U kunt ook goedkoper flessenwater en kwark krijgen, evenals pastrami van rundvlees van lokale producenten.

6. Verblijf in een hotel

Hoewel Bosnië een beetje buiten de gebaande paden ligt en niet zo populair is als Kroatië en Montenegro, zit het vol adembenemende berglandschappen en fascinerende cultuur die zorgen voor een geweldige vakantie. Maar het is niet zonder uitdagingen. Het is niet gemakkelijk om je te verplaatsen, er wordt niet altijd Engels gesproken en veel van de littekens van de oorlog in de jaren 90 zijn nog steeds zichtbaar.

Maar als je bereid bent flexibel te zijn en een beetje geduld hebt, is het het zeker waard. Er is genoeg te zien en te doen in Bosnië, van raften op de rivieren tot skiën op de hellingen tot het bezoeken van de voormalige bunker die Josip Tito voor zichzelf heeft gebouwd. En als u een budgetreiziger bent, zijn er manieren om geld te besparen tijdens uw reis.

Hostels zoals Hostel Miran en Hotel-Restaurant Kriva Cuprija zijn bijvoorbeeld geweldige opties voor backpackers met een beperkt budget. U kunt ook kijken naar een verblijf in etno-dorpen, die zijn ontworpen om de menselijke impact op het milieu te beperken en de traditionele cultuur te behouden. Een andere manier om te besparen is door een auto te huren, wat een efficiënte en goedkope manier kan zijn om door Bosnië te reizen. Bovendien heb je meer vrijheid om andere delen van het land te verkennen, zoals Sutjeska National Park, Kravice-watervallen, Skakavac en Blagaj Tekke.

7. Maak een dagtocht

Hoewel Kroatië en Montenegro populaire hotspots zijn, blijft Bosnië voor veel reizigers onder de radar. Het biedt een prachtig berglandschap en een unieke cultuur. Bovendien wordt er niet veel Engels gesproken, dus je kunt jezelf echt onderdompelen in de lokale scene.

Bekijk de geplaveide steegjes in de oude binnenstad van Sarajevo, kijk hoe bekwame duikers van de iconische brug in Mostar springen of maak een uitstapje naar de Vrelo Bosne natuurgebied voor wandelpaden en watervallen. En als je op zoek bent naar meer avontuur, boek dan een tour naar het spectaculaire Perucica Forest Reserve, een beschermd gebied dat een van de laatst overgebleven regenwouden in Europa is (en een UNESCO-werelderfgoed).

Hoewel criminaliteit relatief laag is in Bosnië en Herzegovina, is het toch belangrijk om te allen tijde op je bezittingen te letten. Zorg ervoor dat u uw waardevolle spullen veilig bewaart en neem alleen voldoende contant geld mee om uw directe uitgaven te dekken. Zorg er ook voor dat u voldoende lagen en waterdichte uitrusting meeneemt wanneer u in de winter de bergen bezoekt. Neem ook een kaart mee en weet hoe u moet navigeren voor het geval u verdwaalt! Tot slot is het altijd slim om een reisverzekering af te sluiten. Klik hier om betaalbare reisverzekeringen te vergelijken en te kopen.