Loading icon

Het hoogste gebouw ter wereld

Burj Khalifa, uit het Arabisch. "Khalifa Tower" is het hoogste gebouw ter wereld - 828 m, en de meeste verdiepingen - 163 verdiepingen, afgezien van 48 technische en ondergrondse verdiepingen. De wolkenkrabber heeft de langste torenspits ter wereld - 180 m. Dit grandioze gebouw staat in Dubai (VAE).
Waarom heette het
Tijdens het ontwerp kreeg de hoogbouw de naam "Burj Dubai", wat betekent "Dubai Toren". Sjeik Mohammed bin Rashid Al Maktoum, die destijds het emiraat Dubai regeerde, noemde de toren ter ere van de president van de VAE, sjeik Khalifa bin Zayed Al Nahyan. Op 4 januari 2010, tijdens de openingsceremonie, vond er een officiële naamswijziging plaats.
Bouwproject
Het project is ontworpen door de Amerikaanse architect Adrian Smith. Het gebouw is ontworpen als een "stad in een stad" - met eigen recreatiegebieden, restaurants, winkels en sportterreinen.
Tijdens de bouw werd de hoogte van dit grootse bouwwerk geheim gehouden. Dit werd gedaan zodat niemand het gebouw hoger kon ontwerpen. Daarom waren er veel versies. Aanvankelijk werd aangenomen dat er een hoogte van 705 m zou zijn, en later - 940 m.
Bouw van een gigantisch huis
De toren is gebouwd door Samsung . De bouw van de faciliteit begon in 2004. Op de bouwplaats werkten 12.000 arbeiders die elke week 2 verdiepingen bouwden. De bouwkosten bedroegen 1,5 miljard dollar.


Het was de bedoeling dat de constructie niet alleen bestand zou zijn tegen zware gewichten, maar ook tegen temperatuurbelastingen, dus werd een speciale samenstelling van het betonmengsel gemaakt die bestand is tegen temperaturen tot +50 C. Er werd betonwerk uitgevoerd. 's Nachts, toen de luchttemperatuur niet hoog was, en betonijs werd gemengd. In totaal werd 320 duizend kubieke meter uitgegeven. m. van beton en 60.000 ton metalen constructies.
Hoe ziet het gebouw eruit
De toren is asymmetrisch van vorm om minder te zwaaien door de wind en lijkt op een stalagmiet. Het buitenoppervlak van het gebouw bestaat voor 75% uit glas en is gelijk aan 111,5 duizend vierkante meter. m. Om de temperatuur in het pand te verlagen en te beschermen tegen stof, werden getinte gevelpanelen gebruikt. Het duurt drie maanden om de hele glazen gevel te wassen.
Wat zich in de hoogbouw van Dubai bevindt.
In het gebouw bevinden zich: een hotel, 900 appartementen, kantoorruimte en winkelcentra. Twee verdiepingen worden ingenomen door sportcomplexen en observatieplatforms. Het Atmosphere Restaurant bevindt zich op de 122e verdieping en is het hoogst gelegen restaurant ter wereld.
Het gebouw is toegankelijk via drie verschillende ingangen. Het heeft 57 liften met een snelheid tot 10 m/s en 8 roltrappen. Het volledige telecommunicatiesysteem bevindt zich helemaal bovenaan de wolkenkrabber.

Interessante feiten
Op het grondgebied grenzend aan de toren is er een kunstmatige vijver met een oppervlakte van 12 hectare, een muzikale fontein. Meer dan 6,6 duizend lichtapparaten worden gebruikt voor de kleurenverlichting van de fontein. De lengte van de fontein is 275 m en de hoogte van de jets bereikt 150 meter. In de wolkenkrabber is een airconditioning- en aromatiseringssysteem geïnstalleerd. Er is een uniek aroma ontwikkeld, dat dankzij speciale membranen via speciale roosters in de vloer aan het pand wordt geleverd.