Loading icon

Traditionele Tsjechische keuken

Traditionele Tsjechische keuken

De nationale Tsjechische keuken is een combinatie van oude recepten, een kenmerk van de geografische ligging en de invloed van de keukens van de buurlanden daarop. Het belangrijkste kenmerk is eenvoud en caloriegehalte.
Voor een comfortabele reis geven veel toeristen de voorkeur aan autoverhuur in Tsjechië. De gemiddelde kosten voor het huren van een auto in Praag bedragen 15 euro per dag, in Brno - 16 euro per dag.
De belangrijkste voedingsproducten kunnen als groenten worden beschouwd: aardappelen, paprika's, pompoenen, uien, wortelen, tomaten. Een van de meest populaire vruchten zijn: appels, peren, abrikozen, aardbeien, citroenen, pruimen. Wat betreft vlees, hier is het vermeldenswaard: varkensvlees, kalfsvlees, rundvlees, minder vaak gevogelte. Het is moeilijk om de Tsjechische keuken voor te stellen zonder zuivelproducten: zure room, boter, kwark en kazen. Granen zijn ook behoorlijk populair, ze worden gebruikt om granen, bijgerechten te bereiden, toe te voegen aan soepen en salades. Als smaakmakers en specerijen gebruiken: zwarte peper, paprika, knoflook, sesam, kaneel, vanille.
Tsjechische dumplings
zijn het beroemdste gerecht dat zowel op weekdagen als voor feesten wordt bereid . Ze worden gebruikt als bijgerecht, als voorgerecht met boter en knoflook. Klassieke dumplings worden gemaakt van: gist, bloem, water, zout, melk en suiker. Bramborak is een ander interessant gerecht, zonder welke het moeilijk is om je de Tsjechische tafel voor te stellen. Het recept bevat: uien, aardappelen, eieren, bloem, donker bier. Gebruik als smaakmakers: marjolein, zwarte peper. Het hoofdingrediënt van dit gerecht is gerookte borst, wat zorgt voor een ongewone smaak. Flatbreads worden gebakken in plantaardige olie en geserveerd met vette zure room.


Voorgerechten zijn erg populair, vooral groente- en vleessoepen. Bonensoep in Tsjechië wordt gemaakt van: rode bonen, uien, aardappelen, water, tomaten, wortelen. Worsten worden als extra ingrediënt gebruikt. Als kruiden aanvulling: tijm, zwarte peper, paprika, knoflook, peterselie. Het resultaat is een heerlijk, hartig gerecht met een pittige smaak en een ongewoon aroma.
Pork knuckle
is een feestelijk gerecht dat steevast aanwezig is op de feesttafel. Voor de bereiding wordt bijna niets gebruikt, behalve: vlees, uien, wortelen, zout en water. Dit is een eenvoudig gerecht dat praktisch niet de deelname van de gastvrouw vereist. Je moet gewoon geduld hebben en wat tijd vinden. En dan kun je genieten van een heerlijk gerecht met een uitgesproken aroma.


In Tsjechië zijn ze dol op en bereiden ze vaak allerlei soorten gebak. Dukatenbroodjes zijn een heerlijk gerecht dat altijd verschijnt tijdens het drinken van thee. Het recept bevat de volgende componenten: melk, gist, eieren, suiker, maïszetmeel, bloem. Als vulling wordt een room bereid van: room, honing, boter, kwark. Gebruik als toevoeging: rum en vanille. Het resultaat is een heerlijk deeg met een delicate korst en luchtige room.