Loading icon

Topbezienswaardigheden in Bakoe

Topbezienswaardigheden in Bakoe

Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan, ligt aan de kust van de Kaspische Zee. Het trekt jaarlijks miljoenen toeristen vanwege de verbazingwekkende mix van geschiedenis, cultuur en natuurlijke schoonheid.

Voor een comfortabele reis geven veel toeristen er de voorkeur aan om van tevoren gebruik te maken van autoverhuur. De gemiddelde kosten voor het huren van een auto in Azerbeidzjan bedragen 20 euro per dag. In Jerevan bijvoorbeeld zijn de kosten voor het huren van een auto in de compacte klasse vanaf 11 euro per dag, in Tbilisi zijn de tarieven bijna hetzelfde , hoewel huren op de luchthaven meestal goedkoper is, kun je op Batumi-luchthaven een auto huren vanaf 6 euro per dag.

< p>

Ateshgah
Ateshgah is een vuurtempel in de stad Bakoe, Azerbeidzjan. Dit oude Perzische heiligdom herbergt de heiligdommen van drie religies: het zoroastrisme, de islam en het christendom. Het werd in de 10e eeuw na Christus gebouwd door de Shirvanshahs onder leiding van hun architect Ibrahim ibn Ahmed Shirvanshah. De naam Ateshgah betekent "plaats van vuur", atesh is een Zoroastrisch woord voor vuur. Het complex omvat karavanserais, baden, keukens, woonruimten en een moskee.
Het werd oorspronkelijk gebouwd door de Shirvanshahs (Shirvan-koningen) in de 15e eeuw. Vóór de islamisering huisvestte deze plaats de tempels van zoroastriërs en christenen. Na de islamisering werd het een moskee en na de vernietiging door Shah Abbas I veranderde het weer in een tempel van vuur. Tijdens de Sovjetperiode begon de restauratie, maar deze werd niet voltooid vanwege de ineenstorting van de USSR.

Ateshgah heeft altijd kunstenaars en dichters geïnspireerd, hij wordt vaak "de parel van de Kaspische Zee" genoemd. Tijdens zijn geschiedenis heeft het complex verschillende reconstructies ondergaan; de laatste jaren is het steeds populairder geworden bij toeristen vanwege de ligging nabij het centrum van Bakoe (15 minuten lopen van de Opera).

< p>

Maagdentoren

De Maagdentoren van Bakoe is een toren gebouwd door de Shirvanshahs in de middeleeuwen. De toren werd gebouwd op een van de heuvels van Bakoe, nu gelegen in de oude stad.
De Maagdentoren wordt beschouwd als een van de symbolen van Bakoe. De hoogte is 36 meter en heeft 7 verdiepingen. Het werd gemaakt als een uitkijktoren bij de ingang van de stad Bail vanaf de kant van het Absheron-schiereiland, om de stad te beschermen tegen aanvallen van piraten. De toren is in twee fasen gemaakt: in de 11e eeuw werd de basis gelegd en in de 12e eeuw werd deze voltooid tot 3 verdiepingen.

Bath Haji Gaiba

Het Haji Gaiba-bad is een oud openbaar bad in Ganja, gelegen in de oude wijk Bakoe. Dit historische bad, gebouwd in 1826, beweert na het Mardakan-bad het op één na oudste in Azerbeidzjan te zijn. Beide baden zijn opgenomen in de lijst van het staatshistorisch en architectonisch reservaat van Azerbeidzjan.

< p>

De oude stad van Icheri Sheher

Icheri Sheher, of "binnenstad", is een historische wijk van het oude Bakoe. Het strekt zich uit over 20 km langs de kust van de Kaspische Zee en omvat talrijke architecturale monumenten die dateren uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

De oude stad ligt op het vlakke deel van het schiereiland Absheron, ten westen van het centrum van Bakoe. Het is ingesloten binnen de vestingmuren, gebouwd tijdens de middeleeuwen om te beschermen tegen aanvallen van buitenlandse indringers. De cirkelvormige wallen rond de oude stad waren oorspronkelijk 4 meter hoog, maar tegenwoordig zijn er nog slechts 2-3 lagen aarde en stenen vestingwerken over. De poorten naar de oude stad zijn: Shirvanshah (1851), Sulut (voorheen bekend als Chiglig) (1784), Dilara (1839), Bayil (1396), Binqdi (1780), Binyrli (1785) en Qarasunqal (1841). De beroemde Maagdentoren (11e eeuw) bevindt zich ook op het grondgebied van Icheri Sheher.