Atlantische weg
De Atlantic Road (Atlanterhavsveien), gelegen in het westen van Noorwegen, is een deel van snelweg 64 dat door de eilanden van de archipel loopt en de nederzettingen Bud en Kristiansund met elkaar verbindt, 8274 meter lang.
Vooraf autoverhuur in Noorwegen is winstgevend. U kunt online tarieven vergelijken en tot 70% korting op de huur ontvangen. Huur op de luchthaven van Oslo kost bijvoorbeeld vanaf 15 euro per dag, op de luchthaven van Tromso - vanaf 16 euro per dag.
Wereldherkenning
De weg is uitgeroepen tot cultureel erfgoed en geclassificeerd als een nationale toeristische route. De bouw werd voltooid in juli 1989. Het tarief compenseerde de staat voor de bouwkosten, maar na 10 jaar werd de vergoeding geannuleerd. De Atlantische Weg is bekroond met de titels van een 20e-eeuws gebouw en de beste toeristische weg van het land, die concurreert met de beroemde Troll Stairs (Trollstigen). In 2004 was het de achtste meest populaire toeristische attractie in Noorwegen, met honderdduizenden bezoekers het hele jaar door.
Het wordt vaak gebruikt om advertenties op te nemen voor nieuwe modellen dure auto's.
Hoe kom je bij een bezoek
De kenmerken van de attractie suggereren een directe inspectie met behulp van voertuigen. Het vertrek ernaartoe wordt uitgevoerd langs de wegen die vertrekken vanaf de snelweg E39 tussen Trondheim en Alesund met een privé- of huurauto, zelfstandig op de fiets of als onderdeel van een toeristengroep met de bus vanuit de stad Molde en vanuit meer afgelegen nederzettingen. Het beste bezoekseizoen is van juni tot oktober. In de zomer zijn er veel meer voordelen, maar alleen in de herfst zorgt de Atlantische Oceaan, die zijn karakter toont, voor stormachtig weer op de weg, vol met druppels en zelfs de toppen van golvende bruggen met auto's die erover rijden. Verrukking, gecombineerd met adrenaline, omarmt iedereen die op zulke momenten in auto's zit. Bij koud weer neemt de kans om walvissen en zeehonden in de zee te zien toe.
Accommodatie
De Atlantische weg biedt niet veel accommodatie-opties. Strmsholmen Sea Centre biedt hutten en appartementen vanaf NOK 400 per nacht. In de buurt van de weg is er een camping Atlanterhavsveien Sjstuer vanaf 250 NOK voor accommodatie in een camper of tent, vanaf 1050 NOK voor een huis in het hoogseizoen, iets hoger dan de prijs bij Hustadvika Guesthouse. Op elk van deze plaatsen kunnen klanten motorboten en een verscheidenheid aan visuitrusting huren. De plaats wordt beschouwd als een van de beste onder liefhebbers van vistoerisme in Noorwegen. Het is geen toeval dat lokale vissers de weg en de omgeving gebruiken om op kabeljauw en makreel te vissen.
Wat te bekijkenVeel reisgidsen spreken over zeven of zelfs acht bruggen op de Atlantic Road, maar in feite zijn het er zes. De langste is de Storseisundet-brug, 260 m lang, ook degene met de grootste overspanning voor de doorgang van schepen, gelijk aan 23 meter . De brug staat bekend om zijn kromming, waardoor het vanuit bepaalde hoeken lijkt alsof hij nergens heen gaat. Hiervoor wordt hij soms "dronken" genoemd. De rest van de bruggen zijn niet van bijzonder belang als bruggen. Bovenstaande geldt niet voor de uitzichten die er vanaf komen en van de hele snelweg. Ze fascineren, schokken, vullen met emoties zelfs de meest onverstoorbare mensen. Niet iedereen in het leven slaagt erin om aan de oevers van de Atlantische Oceaan te staan, te luisteren naar het geschreeuw van meeuwen en het gekreun van golven die tegen de rotsachtige kust beuken, de frisse zeebries te voelen, jachten en voeringen te zien zeilen in de verte. De omstandigheden zijn ideaal voor zowel liefdevolle mensen als een remedie voor degenen die een psychologisch trauma hebben meegemaakt. Langs de weg op de eilanden staan huizen, reigers en andere vogels leven in gesloten scheren en voeden zich met het zeeleven dat door de eb wordt meegebracht. Op verschillende uitgeruste parkeerplaatsen en vakken om te stoppen, toeristen, die hun auto achterlaten, verkennen ze de omgeving. Om de afstand te overdenken, werden verschillende observatieplatforms gebouwd, uitgerust met schilden met informatieve informatie. De meest populaire zijn de bruggen die op een heuvel in een ring rond het eiland Lyngholmen. De ingang van de loopbrug begint bij het terrein dat is opgesteld in een verticaal rotsgedeelte bij de parkeerplaats. Moe van het wandelen, bezoek een gezellig café, ga naar het VVV-kantoor. Er is een gratis toilet.
Ander amusement
Degenen die het visgeluk willen beproeven, krijgen zelfs spinhengels aangeboden die per uur te huur zijn. De Myrbrholmbrua-brug is speciaal ontworpen om te vissen. Aan weerszijden ervan zijn balkons gescheiden van de weg. Vanaf een hoogte van enkele meters van hen vangen ze met een ronddraaiend kunstaas een roofzuchtige makreel die leeft in de snelle getijdenstromingen van de Atlantische Oceaan. Gevangen vis wordt direct gestript. In afwachting van de vangst blijven meeuwen in de buurt. Als je droomt van vissen op volle zee, ga dan naar het vissersdorpje Hholmen of huur een motorboot op het eiland Strmsholmen. Voor 3 uur met een gids op volle zee vragen ze 750 NOK. Er is ook een beroemd duikcentrum.
Als je een duikbrevet hebt, mis dan niet de kans om te duiken in een levendige onderwaterwereld die aantrekt met helder water en onderstromen. De kosten van duiken zijn vanaf 475 kronen, inclusief een boottocht, duiken, inspectie van kelp, gezonken schepen en onderwatervissen.
Buurt
Kristiansund, dat in het noordoosten ligt, heeft geen toeristische waarde. Ten zuidwesten van de Atlantic Road loopt de snelweg langs de kust door plaatsen die werden bewoond door de oude Noren , richting het vissersdorpje Byd. Op het schiereiland Nordneset zijn grafheuvels uit de brons- en ijzertijd bewaard gebleven. Het wandelpad slingert langs hen door met bergbraambessen bedekte moerassen en prachtige meren begroeid met waterlelies, naar een kleine verlaten vuurtoren bij de rand van de aarde. Byud zal liefhebbers van de natuur, het leven aan de kust, de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog aanspreken. De kustheuvel aan de noordelijke rand van het dorp is omgebouwd tot een museum. De bewaard gebleven vestingwerken van de Atlantische Oceaan Wall - de kustlijn van de nazi-verdediging, gebouwd in 1943-1944 langs de hele kust van de Atlantische Oceaan - zijn vrij beschikbaar.