Loading icon

De meest bezochte musea in Griekenland

Met een van 's werelds beste collecties Griekse oudheden vertelt dit museum het verhaal van de opkomst van Athene en Griekenland. De beeldhouwcollectie is ongeëvenaard.

Gelegen in Kifissia, niet ver van het centrum van Athene, heeft dit museum verschillende collecties. U vindt er sculpturen, vazen en kleine voorwerpen.

1. Archeologisch Museum van Athene

Het Archeologisch Museum van Athene is het grootste en beste archeologische museum in Griekenland met een indrukwekkende collectie van meer dan 11.000 voorwerpen. Dit enorme scala aan antiquiteiten varieert van de prehistorie tot de late oudheid. Ondanks het enorme aantal tentoongestelde voorwerpen, voelde het museum tijdens ons bezoek nooit druk aan, dankzij de zorgvuldige en doordachte indeling. Het museum is gehuisvest in een groot citroenkleurig neoklassiek herenhuis en is verdeeld in een reeks kamers en bijgebouwen. Neem de tijd om de oude gereedschappen en vondsten in de Collectie Prehistorische Antiquiteiten te bewonderen, en verwonder je vervolgens over de evolutie van de Griekse beeldhouwkunst door de eeuwen heen in de Collectie Beeldhouwwerken.

De beroemdste artefacten in het Archeologisch Museum van Athene zijn het bronzen levensgrote beeld van Zeus/Posiedon (Epinetra), een gouden helm uit de slag om Troje en het verroeste bronzen Antikythera-mechanisme, waarvan wordt aangenomen dat het gebruikt voor navigatie in de vroege jaren twintig BCE. Er zijn ook een aantal mooie en uitgebreide gouden maskers, dolken, juwelen en andere items te zien.

Het Archeologisch Museum van Athene werd opgericht in 1829, het eerste museum dat werd opgericht na de Griekse revolutionaire strijd en bevrijding van de Ottomaanse heerschappij. Het bevindt zich in Exarcheia, dicht bij de Polytechnische Universiteit van Athene en is bereikbaar per taxi (5 minuten), metro (10 minuten) of 25 minuten lopen vanaf de wijk Plaka/Akropolis. Het is 7 dagen per week geopend en de ticketprijzen zijn redelijk. Er zijn speciale ticketpakketten beschikbaar voor dit museum, het Byzantijns en Christelijk Museum en het Numismatisch Museum voor één prijs. Boek hier tickets. Als alternatief is het Archeologisch Museum inbegrepen bij de meeste multi-attractiepassen van Athene. Bekijk hier de volledige lijst met Athene-pasopties.

Het is onmogelijk om op één dag kennis te maken met de bezienswaardigheden van Griekenland, en ook niet in een week, maar u kunt het maximale aantal nieuwe plaatsen zien met behulp van een huurauto op een van de luchthavens van het land. In Athene kunt u bijvoorbeeld een auto huren vanaf 17 euro per dag, in Corfu - vanaf 16 euro per dag.

2. Byzantijns en christelijk museum

Dit magnifieke museum is in 2004 gerenoveerd en heeft een van de beste collecties Byzantijnse kunst ter wereld. Het is gehuisvest in de villa van Ilissia en toont een oogverblindende reeks iconen, sculpturen en fresco's uit de christelijke cultuur van de 3e eeuw na Christus tot voor kort. De exposities zijn georganiseerd en gecategoriseerd in secties zodat ze gemakkelijk kunnen worden bekeken.

De interessantste tentoongestelde voorwerpen hier zijn Koptische priesterlijke gewaden, aardewerk en harnassen samen met schilderijen, manuscripten en fresco's. Het heeft een collectie van meer dan 25.000 items en is een van de beste plaatsen om te bezoeken in Griekenland voor liefhebbers van devotionele kunst. Het staat ook bekend om de ingewikkelde mozaïeken en prachtige iconen die erin bewaard zijn gebleven.

Het Byzantijns en Christelijk Museum ligt in het hart van Athene en dicht bij vele andere bezienswaardigheden, waaronder Kolonaki, de Nationale Tuin en het Cycladische Museum. Dit maakt het een ideale plek om te verkennen tijdens een dagje sightseeing in de Griekse hoofdstad. Het komt ook voor op vele rondleidingen door de beste musea van de stad en kan deel uitmaken van een pakket met andere hoogtepunten zoals de Akropolis, Agora en het Lyceum van Aristoteles.

Of je nu een rondleiding wilt volgen of gewoon op eigen houtje door de exposities wilt slenteren, dit museum is een absolute must-see in Athene. Als je het museum alleen bezoekt, duurt het een paar uur om het hele bezoek te voltooien. Het wordt aanbevolen om uw tijd dienovereenkomstig te plannen, zodat u alle exposities in één keer kunt zien. Om het meeste uit uw bezoek te halen, controleert u de ticketprijzen en tijden van het museum online. U kunt uw tickets ook van tevoren boeken om problemen op het laatste moment te voorkomen.

3. Nationaal Archeologisch Museum

Het Nationaal Archeologisch Museum is een museum met de beroemdste vondsten van archeologische vindplaatsen in Griekenland. Het is ook een belangrijke opslagplaats voor artefacten die door de Griekse staat zijn verzameld. Het museum bevat een enorme bibliotheek, een fotoarchief en chemische laboratoria.

Het museum ligt recht tegenover het Parthenon en lijkt op de structuur van de heilige rots. Het heeft een verspringend ontwerp dat gemakkelijke toegang tot de collecties mogelijk maakt. Het is het grootste archeologische museum in Griekenland met een collectie van meer dan 11.000 voorwerpen.

Het biedt een panorama van de geschiedenis van de oude Griekse beschaving van de prehistorie tot de late oudheid. Een van de belangrijkste hoogtepunten van het museum is de collectie antiek brons, de grootste ter wereld. Andere hoogtepunten zijn het gouden dodenmasker van koning Agamemnon, een helm van Miltiades, de Atheense generaal die de Slag bij Marathon tegen de Perzen won en een Myceense strijdersvaas met afbeeldingen van soldaten die naar de oorlog marcheren terwijl hun dierbaren afscheid van hen nemen. Er is ook een ruimte gewijd aan de prachtige schatten die Schliemann in Mycene heeft gevonden en een andere aan Santorini met zijn betoverende muurschilderingen van boksers.

Een bezoek aan het Nationaal Archeologisch Museum is als een tijdreisavontuur in het echte leven! Je zou hier gemakkelijk enkele uren kunnen doorbrengen met het verkennen van de exposities. U kunt bij de ingang een combiticket kopen met het Epigraphic Museum, Byzantine & Christian Museum en Numismatic Museum tegen een gereduceerd tarief. Dit is een must om te bezoeken tijdens je volgende reis naar Athene. Het museum is elke dag geopend van 9.30 tot 17.30 uur, behalve op 1 januari, Paaszondag en feestdagen. Speciale kortingen zijn beschikbaar voor groepen en studenten.

4. Nationaal Museum voor Hedendaagse Kunst

Het in 2000 opgerichte National Museum of Contemporary Art (ook bekend als EMST) is een van de belangrijkste culturele instellingen van Athene. De collectie omvat schilderijen, installaties, foto's en sculpturen van zowel Griekse als internationale kunstenaars zoals Vlassis Caniaris, Nikos Kessanlis, Sirin Nesat en Nan Goldin.

De belangrijkste tentoonstellingsruimte is gehuisvest in het voormalige gebouw van de Fix-brouwerij, een mooi voorbeeld van naoorlogse industriële architectuur in de wijk Koukaki. De collecties van EMST worden door het hele gebouw getoond, waar ook leslokalen, een bibliotheek en een museumwinkel zijn ondergebracht.

Het hoogtepunt van de NMCA is de uitgebreide collectie bronzen, met meer dan 14.000 tentoongestelde stukken. Er zijn ook een aantal oude glazen en keramische vaten, evenals beeldjes, ketels en wapens.

Een ander hoogtepunt is het Numismatisch Museum van het museum, dat beschikt over een van de meest uitgebreide muntencollecties ter wereld. De collectie dateert uit de 14e eeuw voor Christus en zal iedereen met interesse in de oudheid zeker bekoren.

Er zijn hier ook tal van inscripties en fragmenten van marmeren beelden te vinden, waaronder 36 van de originele 115 Parthenon-friespanelen die fragmenten van goedaardige goddelijkheid en menselijkheid vastleggen, zoals de godin Athena die haar sandaal vastmaakte of de helm van Miltiades, de Atheense generaal die de marathonstrijd tegen de Perzen won.

Zorg ervoor dat u tijdens uw reis naar Athene langs dit fascinerende en diverse museum gaat. Het is gemakkelijk in te zien waarom het snel een populaire attractie is geworden, met de indrukwekkende uitstallingen van antiquiteiten die een oogverblindende blik werpen op de geschiedenis en oude manieren van Griekenland. Er is een speciaal ticketpakket beschikbaar waarmee u de Akropolis, Byzantijnse & Christelijke en Numismatische musea kunt bezoeken voor de prijs van één!

5. Nationaal Museum van Griekenland

Het Nationaal Archeologisch Museum van Griekenland is het grootste en een van de belangrijkste musea van het land, met een indrukwekkende collectie oude Griekse kunst. Meer dan 11.000 exposities zijn hier verzameld uit alle hoeken van de Griekse wereld en de eeuwen heen en bieden een buitengewoon panorama van de oude beschaving van de prehistorie tot de late oudheid. De hoogtepunten van dit ongelooflijke museum zijn de beroemde bronzen wagenmenner, evenals een opmerkelijke collectie beeldhouwwerken en metaalwerk, waaronder werken van Praxiteles en andere veelgeprezen kunstenaars. Andere opvallende stukken zijn het raadselachtige masker van Agamemnon en het tijdberekeningsmechanisme genaamd de Antikythera, dat lijkt op een moderne analoge computer. Bovendien toont het museum enkele van de schatten die zijn gevonden in het Orakel, tempels en schatkamers van Delphi, een van de meest gerenommeerde oude plaatsen voor waarzeggerij en profetie.

Dit imposante neoklassieke gebouw, gebouwd tussen 1866 en 1889, werd voor het eerst gebouwd om de talrijke opgravingen die in de 19e eeuw in Athene en omgeving zijn gedaan, te huisvesten. In de daaropvolgende jaren werd het uitgebreid met items uit heel Griekenland en tegenwoordig wordt het beschouwd als een van de meest uitgebreide archeologische collecties in heel Europa.

Het is een echt "museum van beschavingen" dat bezoekers een unieke kans biedt om een reis te maken door de geschiedenis van een van de oudste en meest fascinerende culturen ter wereld. Deze indrukwekkende collectie, met zowel gebruiksvoorwerpen als kunstwerken, maakt het Nationaal Museum van Griekenland tot een van de meest bezochte musea in Griekenland en een must-see voor alle reizigers die Athene bezoeken.

Enkele van de andere hoogtepunten die het ontdekken waard zijn in dit opmerkelijke museum zijn de prachtige fresco's uit Knossos, die atleten, dansers en andere taferelen uitbeelden die millennia lijken te reiken en ons vandaag de dag raken. En natuurlijk de prachtige Kariatiden, die precies staan waar ze oorspronkelijk op de Akropolis stonden toen ze werden gebruikt als steunpunten voor het Erechteion.